Quarantaine modus

27 april 2020

“Het leven blijkt niet zo moeilijk te zijn als ik dacht” zo eindigde ik
positief in mijn eerste blog. Haha, grapje! Toen kenden we “de corona crisis” nog niet!

Hoe ik die quarantaineweken ben door gekomen? Het grootste
gedeelte bestond uit het jongleren tussen het lesgeven van twee kinderen, met ze sporten en buiten spelen, mijn werk zo goed mogelijk voorbereiden op ná de crisis, bekvechten met mijn man over wie waar en wanneer kon werken en ondertussen proberen het huishouden op peil te houden. In korte tijd ontplofte ons gezinsleven van een goed georganiseerd huishouden, naar een ongestructureerde bende met veel teveel mensen op een vierkante meter.

Na een week kibbelen en mopperen over de verdeling van onze “workload”, besloten we ons op te splitsen. Om de dag vertrok een van ons met één kind naar mijn werkpand. Daar was rust, ruimte én wifi! Want als klap op de vuurpijl deed onze wifi het maar in een gedeelte van het huis. Onze relatie en ons aanpassingsvermogen werden flink op de proef gesteld. Ik denk dat wij blijer waren dat het meivakantie was, dan de kinderen zelf!

Wat begon als een unieke, bijzondere en verschrikkelijke tijd, veranderde langzaam in een nieuwe standaard. Je kunt niet weten hoe je met zo’n crisissituatie omgaat, totdat je er in verzeild raakt, samen met 17 miljoen anderen. De tranen sprongen elke keer weer in mijn ogen als “you never walk alone” werd afgespeeld (ik ben ook wel écht een softie). Nog niet eerder sinds de bevrijding in 1945 leek het in Nederland zo op oorlog als deze afgelopen weken.

Op het moment dat er zo’n quarantainetijd aanbreekt, merk je dat dingen veranderen. We leven allemaal vanuit een soort van “automatisch” ritme. Ook al proberen we dat zoveel mogelijk te voorkomen, we ontkomen er niet aan. Vooral niet met jonge kinderen. Er breekt een tijd aan, waarin je uit je “patroon” wordt gehaald van dagelijkse beslommeringen zoals: werk, school, het huishouden, sporten, boodschappen doen enz. Sommige mensen hebben hier weinig tot geen last van, die tutteren gewoon door. Anderen reageren heel heftig en moeten heel erg wennen aan de veranderingen.

Zoals wel vaker het geval is geweest, had ik al een tijdje “teveel peper in mijn reet”. Nu mocht ook ik volledig het gas terugnemen. Dat ging niet zo één, twee, drie en het kostte mij echt een aantal weken om te acclimatiseren. Ik besefte dat ik het balanceren, waar ik pretendeer zo goed in te zijn, de laatste maanden ook niet zo goed in acht heb genomen. Ineens móest ik niets meer en kon ik af en toe even lekker niets doen. Ik genoot met de dag meer van deze bizarre tijd en gaf er ondanks de verschrikkelijke nieuwsberichten een positieve draai aan.

Alles wat ik “gewend” was veranderde of viel weg. Zo merk je heel goed dat pas als alles wegvalt wat wij aan “patronen” opgebouwd hebben, je bij jezelf uitkomt. Dit geldt voor zowel interne (hersenen) als externe (gedragingen) patronen. Het bouwwerk wat wij ons leven noemen, is een stelsel wat ons op de been houdt. Het is gecreëerd en leidt ons af van ons bewustzijn. Wat is er toch gebeurd dat er een coranacrisis nodig is om ons deze inzichten te geven?

Onze zintuigen zijn zó gewend geraakt om af te stemmen op de omgeving, dat zij totaal niet meer bezig zijn met iets anders dán de omgeving. We zorgen niet goed voor onszelf en ons lichaam. We volgen liever een dieet uit een boekje, dan leren wat ons lichaam nodig heeft. Het motto is: “Hoe worden we zo snel en gemakkelijk mogelijk slank?” We volgen liever een online masterclass “hoe word je gelukkig?” in plaats van de essentiële ontwikkeling aan te gaan, waarin je leert wie je bent en wat je nodig hebt, vanuit je eigen perspectief.

Het uitkiezen van dat dieetboekje doe je vanuit een patroon, het patroon wat zo snel mogelijk kilo’s kwijt wil. Het uitkiezen van die online masterclass doe je niet vanuit wie je bent, maar vanuit de trigger die zit in de goede marketing strategie van die ander, wat aanhaakt aan jouw patroon. Jammer genoeg dragen deze keuzes op de lange termijn niet bij aan een optimale gezondheid.

Als wij niet gaan leren om te leven vanuit ons eigen bewustzijn, denk ik dat we nog voor veel hetere vuren komen te staan dan deze corona crisis. Niet omdat moeder aarde een seintje heeft gegeven: tot hier en niet verder, maar omdat deze corona crisis blootlegt wat er structureel niet goed gaat in onze manier van leven. Een mens behoort te leven vanuit een bewustzijn. Zonder dit essentiële onderdeel zijn wij mensen niet meer dan een hoopje cellen, die dagelijks taken uitvoeren, die patroonmatig geprogrammeerd zijn door ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden.

De corona crisis heeft mij geleerd te stoppen met zoeken. Al maanden ben ik bezig met behandelen, opleiden, het schrijven en finetunen van teksten, presentaties enz. Op zoek naar de juiste manier van communicatie. Ik bleef maar zoeken naar de juiste strekking, de juiste woordkeuze, de juiste manier om alles perféct af te maken. Niet in de gaten hebbende dat ik wellicht niet moet zoeken naar woorden en de strekking ervan, maar gewoon mijn ervaringen en levenslessen op papier moet knallen. Precies zoals ik ook al die andere jaren dingen geleerd heb. Aan de hand van ervaringen van het leven. Niet zoals “het hoort”, maar aan de hand van wat het leven ons brengt. Als ik de afgelopen maanden bij mezelf was gebleven, in plaats van te zoeken naar de juiste weg, was ik in balans gebleven. Dit is wat de coronacrisis míj leert.

Persoonlijk vind ík het héérlijk om uit de dagelijkse patronen te gaan en bij mezelf te komen. Ik raak mijn agenda niet meer aan. Plan niets meer vooruit. Probeer alles op me af te laten komen. Neem rust, sport wat, eet wat, doe lekker mijn ding. Nu kan het en is er tijd en ruimte.

Velen van ons zijn zoekende. Zij hangen veel te veel in het zweverige, in kennis, gebruiken veel te snel en gemakkelijk medicijnen, willen veel te veel van buitenaf klachten en problemen fixen. It’s not gonna happen! Geen boekje, geen voeding, geen masterclass of webinar die ons gaat leren wat geluk en gezondheid is. Het zit ín ons, verstopt onder al die patronen. Als er een crisis nodig is om ons dit te laten inzien, gaat het slechter met de mens dan we dachten.

CONTACT!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer informatie?

Neem contact met ons op!

In verband met afspraken, cursussen en opleidingen zijn wij voornamelijk bereikbaar per email.
Deze worden doorgaans binnen 48 uur beantwoord.
Wilt u gebeld worden?
Mail ons en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Email Adres

VOLG EGO NOVI @

Locatie

Pastoor Heerkensdreef 12b
5552 BG Valkenswaard

KvK: 68378181
Btw-id: NL001698193B44

Sitemap

Home

Boek

Visie

Nicole

Contact